Toename programmeurs met Linux desktop, MySQL populairder dan Oracle

Een aantal interessante waarnemingen in de Eclipse Survey van 2010: Windows wordt steeds meer vervangen door Linux (32.7%) en Mac OS X (7.9%). De meest gebruikte Linux distributie is Ubuntu. Daarnaast is er ook iets te zeggen over jQuery, MySQL, Oracle en git...

Eclipse surveys

Eclipse is een zogenaamde IDE, integrated development environment. Het is ook een grote levendige open source gemeenschap met meer dan 1000 committers (mensen die de broncode van een project mogen aanpassen), en meer dan 200 projecten, met meer dan 160 deelnemende bedrijven en meer dan 1 miljoen gebruikers. De jaarlijkse surveys zijn dus een goede manier om trends binnen ontwikkelaars te zien.

jQuery

Behalve het afnemende gebruik van Windows (zou 2011 dan eindelijk het jaar van de Linux desktop worden? ;) valt ook de toename van het gebruik van jQuery op: binnen een jaar van 5% naar 26.9% gestegen bij web applicatieprogrammeurs. jQuery zit standaard bij Drupal, dus ik ben persoonlijk wel blij om te zien dat het gebruik hiervan toeneemt.

git++, cvs--

Subversion (svn) blijft het meest gebruikte version control systeem, gebruikt door 58.3% van de deelnemers, CVS is van 20% naar 12.6% gegaan en staat nog steeds tweede, gevolgd door git met 6.8% (van 2.4%) en Mercurial met 3%. Ook dit vind ik een mooie ontwikkeling, drupal.org zal dit jaar waarschijnlijk nog naar git overstappen. cvs vond ik zo vervelend dat ik maar heel even heb geprobeerd heb bij te dragen aan modules bij drupal.org - ik heb me daarna beperkt tot het uploaden van patches in de issue queue.

CMS - change management system

CMS kan dus ook change management systeem betekenen. En hierbij zijn vooral Atlassian JIRA (16,3%, wordt ondermeer door CiviCRM gebruikt) en Bugzilla (15,3%) populair, maar ook Trac (10.3%) en Mantis (9.1%) zijn veelgebruikte tools. Ik gebruik zelf nu nog Redmine (Ruby on Rails) maar ik 't liefst OpenAtrium gaan gebruiken, een in Drupal ontwikkeld change management systeem door DevelopmentSeed, die eigenlijk altijd voor topkwaliteit staan.

De meeste Eclipse gebruikers blijken te werken aan "Rich Internet & web applications" (26.9%) en "Server-centric applications (client/server, CRM, database apps, ERP,...)" (ook 26.9%).

MySQL > Oracle?

Het meest gebruikte database systeem was MySQL met 31.8% (van 27.7% het jaar ervoor), gevolgd door Oracle met 21.6% (27.3% het jaar ervoor). Nogal interessant omdat het Zweedse MySQL AB is overgenomen door Sun, dat later is overgenomen door Oracle.

Rubriek: