Bitcoin energieverslindend?

Bitcoin 101

Volgens een artikel op Bloomberg kost het ontginnen van Bitcoins, de digitale cryptovaluta, 982 megawatt uur per dag - of als ik mijn middelbare-schoolnatuurkunde even inschakel gewoon 41 MW continu. Dat is blijkbaar genoeg om 31k huizen in de VS van stroom te voorzien. En daarom moeten we geloven dat Bitcoins een probleem zou zijn voor ons milieu.

Lijkt plausibel, want 31000 huishoudens zijn er natuurlijk heel wat. Zeker in een land met een volk zo verspillend als Amerikanen. Maar als we het vanuit een iets breder perspectief bekijken is Bitcoin zo slecht nog niet voor ons milieu. Kijk naar de kosten, energie en het geweld dat er door banken wordt gebruikt om zichzelf in stand te houden. Hoeveel bankgebouwen en kluizen zijn er op aarde? Hoeveel bewaking is daarvoor nodig? Hoeveel gepantserde auto's rijden er rond met geld?

Ik heb eigenlijk geen zin om dit allemaal uit te rekenen maar het lijkt mij vrij duidelijk dat dit samen al snel meer dan 100,000 keer zoveel energie kost dan het ontginnen van Bitcoins. (Ik heb de vraag maar gesteld op Quora.) Jaromil was de eerste persoon die me op het energiegebruik van geld wees, tijdens het Chaos Computer Club camp van 2011 - en als ik toen nog net iets beter geluisterd had, had ik afgelopen week veel geld kunnen verdienen.

Daarbovenop wijzen anderen erop dat het ontginnen van bitcoins steeds minder oplevert en het over 10 jaar dan ook helemaal afgelopen is. Maar dan komen we wel meteen op een essentieel probleem van Bitcoins: het is te schaars om als een fatsoenlijk betaalmiddel te kunnen dienen en er is grote kans op zogenaamde hoarding, mensen die hun Bitcoins vast houden hopend op waardevermeerdering.

Rubriek: