Fabrikanten van mobiele telefoons willen micro USB afspraak niet verlengen

Terug hierheen?

Zoals je misschien wel hebt gemerkt hebben telefoons sinds 2009 allemaal dezelfde micro USB aansluiting gekregen. Dat is goed nieuws voor het milieu. Fabrikanten zijn echter niet zomaar hiertoe overgegaan. Het was de Europese Commissie die hierop hard heeft aangedrongen.

Deze actie van de Commissie heeft geleid tot een hoop minder verspilling en natuurlijk niet alleen in Europa. Als een grote markt als Europa een bepaald vereisten heeft voor dit soort global products gelden deze natuurlijk ook de facto voor de rest van de wereld.

Vier jaar later lijkt het er echter op dat fabrikanten de richtlijn niet verlengd willen zien. Apple was al die tijd al een vervelend buitenbeentje en levert zijn hardware nog steeds met zijn eigen proprietary Lightning standaard connector - en pretendeert aan de richtlijn te voldoen door een optionele plug te leveren (voor zo'n 10 euro). Het zou natuurlijk tot een hele berg verschillende opladers en bijkomend aanbod in winkels leiden als andere fabrikanten hier ook toe overgaan. En uiteindelijk een hele hoop extra afval.

Een aantal fabrikanten lijkt er genoegen mee te nemen om de micro USB te houden, hetzij met een hoger vermogen van 2 ampere.

Het is te hopen dat de Commissie dus gewoon een EU maatregel opstelt waarbij alle telefoons (dus inclusief iPhones) voldoen aan de standaard.