Handelsoorlog door goedkope zonne-energie?

Logo Afase

De ontwikkeling van zonne-energie in Europa neemt met 50 gigawat nieuw geinstalleerde zonne-energie panelen in 2011 sterk toe, zegt AFASE een alliantie van bedrijven voor betaalbare zonne-energie. Hiermee is Europa de grootste markt ter wereld op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie.

Deels komt dit succesverhaal voort uit panelen die erg goedkoop uit China komen. Maar hier wil nu de Europese Commissie een stokje voor steken, want er is wellicht sprake van onrechtmatige "dumping". Deze import gaat ten koste van de productie-industrie uit Europa.

De alliantie voor betaalbare zonne-energie is het niet eens met eventuele maatregelen en zegt dat als Europa de import van panelen meer gaat belasten, dat dit ten koste zal gaan van meer dan 240 duizend banen in Europa, vooral op het gebied van installatie. Met name in Duitsland zijn hier veel banen mee gemoeid.

De Verenigde Staten hebben al importheffingen gerezen tegen de dumping van de panelen uit China en overwegen een klacht bij de Wereldhandelsorganistie WTO. Als een eerste stap is er nu een registratieplicht in de Europese Unie om te zien hoeveel panelen er daadwerkelijk uit China komen. Daarna wil de Europese Commissie in juni een besluit nemen over eventuele maatregelen.

Lees meer:

Rubriek:

Reacties

afbeelding van robino

Tijdelijke importheffingen op zonnepanelen uit China, waar de EU momenteel mee dreigt, zullen de groei van zonne-energie volgens niet stoppen. Koot: ,,In Amerika is de markt in 2012 ondanks vergelijkbare importheffingen verder gegroeid.”
http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.html?id=96906

Hoe zit het eigenlijk met de grondstoffen voor deze techniek? Zijn deze wel ecologisch? En verantwoord?

afbeelding van robino

Nee, grondstoffen voor de productie van zonne-energie en zelfs wind-energie-turbines zijn uiteindelijk niet duurzaam, een aantal komt voort uit bronnen die uitputtend zijn. Eigenlijk geldt dat sowieso voor elektriciteit, waar vooralsnog bijvoorbeeld koper nodig is als geleiding. Zeker iets om in een andere post op terug te komen!

afbeelding van robino

Update: Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) wil een heffing op de import van zonnepanelen uit China gaan instellen. Op die manier wil hij Europese producenten beschermen.
http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/54424/eu-wil-import-chinese-zonnepan...