Toekomst van autorijden: Zelfrijdende auto's

Road Trains Could Allow Driverless Travel

Automatisch rijdende auto's is wellicht steeds minder toekomstmuziek dan wij denken. Een bekende autofabrikant, Volvo, is bijvoorbeeld bezig met een systeem dat auto's automatisch achter elkaar laat rijden op de snelweg. Dat is dan zoiets als een bus of een trein van auto's. De bestuurder kan dan heerlijk achterover leunen en hoeft verder niets te doen.

Zo'n systeem kan het autoverkeer veel veiliger maken. En ook kan het verkeer dan sneller en makkelijker doorstromen. Maar het is wel even wennen voor de bestuurder blijkt. In eerste instantie voelt het namelijk raar dat je echt niet meer aan het stuur te zitten, maar als snel zit je lekker te bellen of ben je een boek aan het lezen, of zit je het internet te browsen, en wil je liever niets anders meer.

Het project heet officieel SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) en is mede gefinancierd door de Europese Unie. Eerder had Google in de Verenigde Staten een verwant project gepresenteerd van een bestuurderloze auto.

Meer informatie:

Zie hier een video over het project

Rubriek:

Reacties

Erg interessant en natuurlijk een stuk zuinig. Ik ben wel bang dat het niet veel goeds gaat opleveren voor de werkgelegenheid, zeker als vrachtwagens zonder chauffeurs gaan rijden. En hoe moet het dan met liften?

afbeelding van robino

Interessante vraag! Ik denk dat liften anders zou werken inderdaad. De vraag over werkgelegenheid, tja, dat is de eeuwige vraag als het aankomt op nieuwe technologie. Voor mij is het hier eerder een metavraag: of technologie bevrijdend werkt, of dat we er juist weer meer gevangen van raken. Ik kom er zeker wel een keer op terug.

afbeelding van robino

En een dag later was dit in het nieuws:
"Nederland en andere EU-landen moeten zich voorbereiden op de komst van zelfrijdende auto's, die geheel zelfstandig door het verkeer rijden. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vindt dat de EU klaar moet zijn als dergelijke voertuigen op de weg kunnen komen. Hij pleit voor snelle Europese regelgeving. In verschillende staten van de VS mogen de wagens al rondrijden." http://www.nu.nl/auto/3402911/cda-wil-ruim-baan-zelfrijdende-auto.html