Alternatieve energiebron: Vet verbranden

alternatieve energiebronnen

Langzaamaan gaan we de rotzooi die we als mens gemaakt hebben, eindelijk opruimen, en worden we wat creatiever. In Londen gaat er nu een energiecentrale komen die het vet dat in het riool terechtkomt, omzet in elektriciteit. Maar het is ook de bedoeling dat het ingezameld gaat worden voor dit het riool ingaat. Want vet in de riolering verstopt de boel aanzienlijk.

De elektriciteitscentrale met deze alternatieve energiebron wordt een forse. Het gaat om 130 GWh per jaar – genoeg voor 40.000 huizen. Bijna de helft van die energie gaat terug het riool in: het rioolbedrijf zal de energie gebruiken voor zijn bedrijfsvoering. Er is 240 miljoen euro mee gemoeid.

Of vetverbranding trouwens ook een duurzame energiebron is, dat is overigens nog wel een discussie gelet op deze reacties. Hoewel dat waarschijnlijk niets zal uitmaken voor de groene certificering.

In Nederland is er ook vetrecycling. Verspreid over het land zijn er 2500 inzamelpunten. Het vet wordt niet gebruikt voor energiecentrales, wel voor bijvoorbeeld tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales of als brandstof voor auto's, vliegtuigen of bussen.

Rubriek: