Bitcoin tulpenmanie?

Volgens Nout Wellink, de baas van De Nederlandsche Bank, is Bitcoin erger dan de tulpenmanie.

Gelukkig is De Nederlansche Bank er deze keer op tijd bij. De vorige keren schoot de timing er een beetje bij in, Fortis, DSB, IceSave en rommelhypotheken. "Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks", persoonlijk denk ik dat het nogal meevalt. Een Bitcoin is inderdaad slechts waard wat de gek ervoor geeft. Maar gelukkig zijn er genoeg gekken die er op dit moment meer dan 1000 dollar voor over hebben. Zodra je een bitcoin hebt kun je deze dan ook "overmaken" naar elk ander bitcoin adres, zolang je maar een internet verbinding hebt. Dus ook bijvoorbeeld zondagsmiddags. Dus ook naar familie of vrienden in Indonesiƫ of Argentiniƫ. Daar komt geen bank bij kijken. Daar heeft geen enkele overheid iets mee te maken. Dus als je het zo bekijkt is het zo gek nog niet om een paar Bitcoin te hebben.

Daarnaast kun je je Bitcoin in de kluis leggen of ermee rond lopen. Met 1000 bitcoin. Niemand kan het zien. Een stuk veiliger dan rondlopen met het equivalent in euro's. Of ermee rondrijden. Het Bitcoin netwerk gebruikt wel een hoop energie om zichzelf in stand te houden, maar toch ook weer niet zo heel veel als je het vergelijkt met de energie die gebruikt wordt door banken.

Ik zie Bitcoin niet als de uiteindelijke oplossing, daarvoor zijn er nogal wat haken en ogen op dit moment. Maar het is duidelijk dat de geest van cryptogeld niet meer in de fles gaat hoezeer overheden en banken dit niet graag willen. Sterker nog, als er een belangrijke staat iets gaat doen om Bitcoins te bannen worden nog anoniemere alternatieven een stuk populairder.

Al met al raad ik iedereen nog steeds aan om 't eens te proberen. 1 bitcoin is misschien iets te duur nu, maar waarom niet 0.1 bitcoin aanschaffen en kijken wat er gebeurt?

Rubriek: