Duurzaam zwembad bouwen

Ook zwembaden kunnen duurzamer gebouwd worden. In Maastricht is er nu het Geusseltbad zwembad dat het meest duurzame zwembad van Nederland moet heten. Karakteristieken van het zwembad zijn onder meer tegels van gerecycled materiaal en ook moet het ontwerp van het zwembad leiden tot maximale reductie van het energiegebruik. Het zwembad is eind juni geopend.

Er is behoorlijk wat geld mee gemoeid, onder meer omdat het zwembad gebouwd is met in het achterhoofd allerlei officiƫle duurzame certificaten. Wil je zelf ook een duurzaam zwembad bouwen dan kan je dit wellicht ook goedkoper doen, maar tegelijk ook leren hoe dit zwembad is gebouwd.

De gemeente Maastricht bouwt in het Geusseltpark aan het meest duurzame zwembad van Nederland. Met behulp van deskundige adviseurs is een CO2-neutraal duurzaamheidsconcept opgesteld dat uitgaat van de principes van cradle-to-cradle. Met recht kan daarom worden gezegd dat Maastricht het duurzaamste zwembad van Nederland bouwt (bron).

De duurzaamheidsambities komen op verschillende manieren tot uiting: CO2-neutraliteit, een EPC-reductie van meer dan 50%, ontwerp en bouw zoveel mogelijk volgens principes van Cradle to Cradle, gebruik van zonne-energie voor elektra en warmte en het gebruik van grondwater als watervoorziening en warmtebron ( bron).