De ultieme vorm van groenwas

Groenwassen is een trend van de laatste decennia waarbij vervuilende bedrijven doen alsof ze milieuvriendelijk zijn. Zoals grote oliebedrijven die adverteren met duurzame energie maar slechts een zeer klein deel van hun omzet in duurzaamheid investeren. Maar een ultieme vorm van groenwassen is misschien wel het architectenbureau AZPA dat een nieuwe groene skin heeft ontworpen voor een te bouwen gascentrale in de Duitse stad Wedel, nabij Hamburg.

Zo moeten de muren en het dak van de centrale groen worden dankzij klimopplanten. De energiecentrale, gelegen langs de rivier de Elba, wordt in de plannen bovendien omringd door bos en fietspaden. Kortom, de gascentrale als groen ijkpunt van de stad. Een bijkomend voordeel is volgens de architecten dat deze bomen en planten een "substantieel" aantal van het CO2 zullen absorberen. Maar hoe hoog dit aantal zal zijn moet "uit nader onderzoek" blijken.

Of het architectenbureau ook daadwerkelijk zal winnen is nog afwachten. Ze behoren in elk geval tot de finalisten. Hoewel meer groen mooier en gezonder is dan grijze betonklossen en dit natuurlijk wel een mooi plaatje oplevert, wat mij betreft zouden we er beter aan doen dat geld in alternatieve energiebronnen te stoppen dan fossiele brandstoffen en deze groen proberen te kleuren.

Afbeelding afkomstig van AZPA. Meer afbeeldingen te vinden via de projectbeschrijving.

Rubriek: