Waar koop ik eerlijke kleding?

Naar aanleiding van de ramp met de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh kwam ik op het idee om de labels van de kleding eens te checken. Zowel mijn trui (H&M, 20 euro) als t-shirt (gekocht bij een concert van de Amerikaanse band Yo La Tengo, 15 euro) bleken uit de Bengaalse delta te komen.

Op het label van de mooie blauwe Carhartt-broek die ik een week eerder had gekocht staat 'Made in Tunisia'. Mijn Adidas-schoenen zijn in elkaar genaaid in een Indonesische fabriek en verstuurd via het beruchte distributiecentrum van Zalando, dat onlangs in het nieuws kwam vanwege aan uitbuiting grenzende arbeidsomstandigheden.

Tja, zo'n 'Made in Bangladesh'-shirt begint toch wat te knellen als je leest dat het dodental in de kledingfabriek waar het misschien wel gemaakt werd al is opgelopen naar 430. Maar wat kun je als consument doen, behalve niet meer kleding kopen dan je nodig hebt of tweedehands gaan?

Eerlijke kleding

Verreweg de meeste kleding die in de Nederlandse winkels hangt, wordt gemaakt in lage lonenlanden waar de milieu- en arbeidsomstandigheden vaak heel slecht zijn. Ook is er dikwijls sprake van kinderarbeid. Organisaties als de Clean Clothes Campaign proberen hier al jaren iets aan te doen.

Milieu-, mens- en diervriendelijke kledingproductie bestaat inmiddels wél. De Fair Wear Foundation maakte een shopping list van merken die eerlijke kleding verkopen.